Det koster dyrt når købmanden lukker

Det er ikke bare irriterende, når den lokale købmand lukker. Det kan også betyde faldende huspriser. I Oure på Fyn starter den lokale caféejer nu kiosk op i baglokalet som alternativ.

Fra marts 2015 var det slut med at købe fredagsslik eller mælk til kaffen i den lille sydfynske by Oure med 500 indbyggere. For da lukkede byens eneste købmand.
Det har ikke bare givet beboerne længere til indkøb, men har samlet gjort byens boliger op mod 54 millioner kroner mindre værd. I hvert fald hvis man skal tro en undersøgelse, hvor man har spurgt 101 ejendomsmæglere i mindre byer, hvor meget de mener, det betyder for huspriserne, at byen har et sted at købe ind.
Undersøgelsen, der er lavet af Dansk Ejendomsmæglerforening for de Samvirkende Købmand, viser, at boliger kan falde med helt op til 10 procent, hvis byens sidste indkøbssted lukker. For Oure svarer det til et tab på 54 millioner kroner.    

Indsamling redder købmand
Derfor er der også flere eksempler på, at borgere i mindre landsbyer har samlet penge ind for at bevare deres lokale købmand. Det gjorde byen Hylke på Fyn for eksempel tilbage i 2013, hvor det lykkedes dem at samle 400.000 kr. ind - og redde købmanden.
I Oure har man ikke samlet penge ind for at redde Kim købmand, som han hed, men man er langt fra begejstret over, at han måtte lukke. Derfor startede den lokale caféejer Mehmet en støtteside på Facebook til åbning af en kiosk i byen. En kiosk, han selv ville åbne i cafeens baglokaler. Støttesiden fik hurtigt 400 likes, svarende til at fire ud af fem af byens beboere har liket siden.
“Fedt at der vil blive lavet en kiosk! Vi mangler rigtig meget en, efter Let Køb er blevet lukket ned,” skriver Melina Knudsen fx på Facebook-siden.

Stor opbakning lokalt
I midten af april blev det så meldt ud, at kiosken bliver en realitet.
“Der har været rigtig stor opbakning lokalt,” fortæller Mehmet, der tror på, at kiosken nok skal løbe rundt.
“Det vil primært være elever fra Oure Efterskole og Højskole, som vil få det til at køre rundt. Men det vil så gøre det muligt for de lokale at have et sted at købe mælk til kaffen om aftenen og sådan noget," siger Mehmet, der forklarer, hvordan byen har ændret sig de seneste 10-15 år.
"Vi har haft en bank, en tankstation, en folkeskole. De er lukkede nu. Og senest er købmanden så også lukket. Man kan tydeligt mærke det ved, at der er mindre liv på gaden. Jeg er glad for, at vi har Oure Efterskole og Højskole, for ellers tror jeg Oure hurtigt ville blive en by, man ville køre igennem uden overhovedet at lægge mærke til den."   

Efterskoleelever savner købmanden
Men så længe efterskolen og højskolen ligger der, tror Mehmet på, at det kan løbe rundt med en kiosk.
Jasmin, Niels og Marcus er 17 år, går på Oure Efterskole og har boet i Oure i et lille års tid. De synes alle, det var ærgerligt, da købmanden lukkede.
“Det er især om aftenen, at man lige får lyst til noget lækkert – og så er der bare langt til et sted at købe noget,” fortæller Jasmin.
Hvad gør I så?
“Så køber vi slik af hinanden,” siger Marcus. 
“Eller tager bussen eller blaffer til Skårup, men det kan hurtigt tage ret lang tid, og det koster også 24 kroner hver vej med bussen, så det bliver hurtigt ret dyrt for at købe en pose slik,” siger Jasmin.
“Ja, så nogle gange bruger vi også Fuffes. Det er sådan en online-tjeneste med kioskvarer, man bestiller over nettet, og inden for en halv time kommer der så en fyr på en knallert med varerne. Det er noget, der startede op, efter Kim Købmand lukkede. Men udvalget er virkelig småt,” fortæller Niels.
Hvis der kom en kiosk, ville I så bruge den?
“Ja, helt klart. Mest til slik, men også til mad,” siger Marcus.
“Eller hvis man lige har brug for et par sokker eller en shampoo,” siger Niels.

Kun en medarbejder mangler
Alt er gjort klar til kioskens åbning. Lokalerne er indrettet, der er parkeringsplads ude foran, og hylderne venter bare på at blive fyldt op med varer.
“Egentlig skulle vi have åbnet for to måneder siden, men det er ikke lykkedes at finde en til at drive kiosken endnu. Jeg har hænderne fulde i forvejen og har brug for en, som kan arbejde meget i opstartsfasen. Lige så snart vi har fundet den rette, så åbner vi,” fortæller han.

"Det er især om aftenen, at man lige får lyst til noget lækkert – og så er der bare langt til et sted at købe noget."

Citat: Jasmin, 17 år, Oure Efterskole

Spørgsmål til teksten

Hvad kan det betyde for en by, når det sidste indkøbssted/ købmand lukker?