Skævinges unge: Folk på landet er gladest

Selv om der kan være langt til vennerne, og man er afhængig af sine forældre til at køre en derhen, foretrækker de unge fra Skævinge at bo på landet, hvor der er fred og ro og masser af plads.

Sofie, Aksel, Isabella, Cecilie og Tobias er ikke i tvivl. Det er godt at bo på landet, og de har ingen planer om at flytte foreløbig. Faktisk er der ingen af dem, der forestiller sig, at de nogensinde kommer til at bo i en større by. For de nyder stilheden og pladsen på landet.
De bor temmelig langt væk fra hinanden, men mødes på Kornmarkskolen i Skævinge på Sjælland, hvor de går i 9. klasse. Sofie og Tobias er kærester og bor 13 km fra hinanden i henholdsvis Sigerslevøster og Meløse Industripark. Det er lige lovlig langt at cykle, så de er afhængige af at blive kørt af deres forældre for at kunne ses.

Man kan ikke bare mødes med vennerne
Isabella og Sofie bor kun to kilometer fra hinanden og er bedste veninder.
“Det er jo ret heldigt,” siger Isabella.
For det med at have kammerater tæt på og kunne ses en masse efter skoletid og i weekenden er ikke noget, man bare lige gør på de her kanter.
“Tit kan man jo bare ikke ses, fordi det ikke kan lade sig gøre at komme hen til hinanden,” siger Cecilie.
Men hvad laver man så, når man har fri?
“Jeg bor på en gård og har mine egne heste. Så jeg rider meget,” fortæller Cecilie.
“Jeg cykler tit ture med min bror, og så har vi jo bare rigtig meget plads at boltre os på herude,” siger Isabella.
“Ja, jeg kunne slet ikke forestille mig ikke at have en have at gå ud i. Der er jo nogle, der bare har en fælles gård med et lille bitte område, man kan være på,” siger Tobias, som er den, der bor længst væk fra skolen.

For stressende i byerne
Han kunne godt tænke sig at komme lidt tættere på en by, for eksempel flytte til Skævinge. Men ikke Hillerød. Det er for stressende.
“Ja, der er alt for mange mennesker og for meget trafik i de større byer. I hvert fald i København. Jeg bliver helt stresset,” siger Cecilie.
Og sådan har de det faktisk allesammen, på nær Isabella, som forestiller sig, at hun skal bo i udlandet, måske også i en større by, i en periode.
“Jeg tror, man kan være lige så glad i en by. Det kommer nok an på, hvad man er til,” siger hun, mens Sofie, Aksel og Cecilie mener, man er gladest på landet, hvor der er ro og plads.
“Og herude ved vi godt, hvor maden kommer fra,” griner Aksel, der arbejder på en gård i fritiden. Hvert år kommer flere tusinde mennesker herud for at se køerne komme på græs. De er helt pjattede med at se det. Men det er jo bare køer på græs, som han siger.
“Ja, jeg havde også på et tidspunkt besøg af nogen venner fra byen. Og da de så fårene, der hoppede rundt, råbte de ‘ih se, de hopper og løber’. Øh ja, tænker man så. De er jo levende.”

"Jeg cykler tit ture med min bror, og så har vi jo bare rigtig meget plads at boltre os på herude."

 

Fakta om Skævinge

Skævinge er en lille by på Sjælland med ca. 2.500 indbyggere. Man kan købe ind, og man kan få sig en pizza, men skal man købe tøj, må man tage til Hillerød, cirka 12 km. derfra, det tager 30-45 min. med offentlig transport.