Min barndom på landet var idyllisk og tryg

Amanda Engel Thilo voksede op i en landsby med masser af legekammerater, dyr, traditioner og et stærkt fællesskab, der efterlader masser af gode barndomsminder. Som voksen har hun bibeholdt glæden ved heste og naturen.

Når Amanda Engel Thilo fortæller om sin barndom i landsbyen Kattinge vest for Roskilde, lyder det hele meget idyllisk. Og sådan husker hun det også. Idyllisk, hyggeligt og frem for alt trygt.
”Landsbyen var som én stor familie. Det var som et beskyttet samfund, hvor man følte sig tryg. Der var mange børn i alle aldre og altid nogle at lege med. Man kunne altid lige løbe over til naboen og spise med hos dem. Og så var der mange højtider og traditioner. Om sommeren holdt vi høstfest med legetøjsboder, kagebord, fællesspisning og dans i et stort telt på gadekærspladsen. Til fastelavn slog vi katten af tønden, og første søndag i advent gik vi i fakkeloptog op til møllen, hvor vi vækkede nissen efter et helt års dvale. Nissen blev så båret ned på gadekærspladsen, hvor vi dansede om juletræet og fik glögg og æbleskiver.”

Til Brugsen efter slik
Det eneste, man kunne købe i byen, var æg på nabogården, så hvis Amanda og hendes venner ville købe slik, måtte de cykle fem kilometer til Brugsen eller tage bussen til Roskilde, syv kilometer væk. Så det var også lidt besværligt at bo på landet, for bussen kørte kun en gang i timen og slet ikke om aftenen og i weekenderne.
”Men det gik mest ud over mine forældre, som måtte hente og bringe mig og mine brødre til alt muligt. En anden mulighed var telebussen, som man kunne ringe og bestille til kørsel inden for kommunegrænserne. Det var en meget fin ordning – som ens egen private lille taxa, der kom og hentede en.”
Snevejr var der masser af i Amandas barndom, og det betød sneboldskampe på gadekærspladsen. Men også lukkede veje, som bussen ikke kunne passere.
”Så måtte jeg tage toget til Lejre Station og få min far til at hente mig der,” fortæller 22-årige Amanda, der også har andre mindre positive minder fra barndommen:

Gyllelugten hang i tøjet
”Gyllelugten! Nogle gange var det så slemt, at gyllelugten hang i tøjet, når man cyklede fra skole, så man måtte hjem og skifte tøj. Og det kunne være ret uhyggeligt at være alene hjemme, fordi der var så mørkt og langt over til naboerne." 
Til gengæld var der marker, badestrand, kaniner og kattekillinger og frem for alt masser af plads:  
”Man kunne boltre sig og køre ATV på markerne og klatre rundt på halmballerne på venindens høloft. Og det var fantastisk med alle de dyr, der var omkring en. Naboen havde nogle får, som gik lige op ad vores have, og i vinduet i naboens lade sad uglen, som vi sagde godnat til hver aften. Der var også masser af heste, så jeg begyndte til ridning som 6-årig og red næsten alle de år, hvor jeg boede på landet.”

Gratis til ridning
Flere af veninderne havde deres egen hest, og en af gårdejerne i byen gav Amanda lov til at ride på en islænder tre-fire gange om ugen uden at betale for det. Noget, som ville koste mindst 3.000 kroner om måneden, hvis det foregik i Dyrehaven nord for København, hvor hun i dag har part på en islænder. For selv om landsbyidyllen i dag er skiftet ud med en lejlighed i København, har Amanda ikke sluppet glæden ved at ride og opholde sig i naturen. Og hun drømmer da også om engang at få råd til at bo et sted, hvor hun kan have sin egen hest stående.
Men hvis hun engang selv får børn, skal de nok ikke vokse op helt så langt ude på landet, som hun selv gjorde, på grund af de besværlige transportforhold.
”Men der må gerne være natur, fællesskab og andre børn at lege med. Det har i hvert fald givet mig en masse gode minder – selv om det ikke virker helt så idyllisk i dag, når man kommer tilbage til landsbyen, som jeg husker det.”

"Landsbyen var som én stor familie. Det var som et beskyttet samfund, hvor man følte sig tryg. Der var mange børn i alle aldre og altid nogle at lege med."

 

Fakta om Kattinge

Kattinge ligger ved Kattinge Vig og halvøen Bognæs i den inderste del af Roskilde Fjord. Kattinge er formentlig en af de smukkeste og bedst bevarede landsbyer i Danmark, og fjordlandskabet omkring Kattinge Vig og Bognæs betegnes af Fredningsstyrelsen som ”mere end et typisk og smukt dansk landskab, det er enestående.”

Kattinge Bylaug blev dannet i 1979 med det formål at "varetage beboernes fælles interesser og styrke sammenholdet blandt beboerne".  Bylauget arrangerer hvert år en række arrangementer for landsbyens cirka 200 beboere.


Kilde: Kattingelandsby.dk