Sommerfesten i Havnsø er årets højdepunkt

De unge mødes ved skolens fodboldbaner eller hjemme hos hinanden, for der er hverken butikker, klubber eller andre steder at hænge ud, når man bor i Føllenslev og omegn. Heldigvis er der sommerfesten i Havnsø.

Det vildeste, der sker i Føllenslev og omegn, er, når der hver sommer er festival i Havnsø med musik, stand-up, isbod og grill – og så når der er tilbud på slik eller kanelgifler i LokalBrugsen i Snertinge.
Så Marcus, Victor, Marius, Nikolaj og Gustav fra 8. klasse på Firhøjskolen i Føllenslev tager til Kalundborg eller Holbæk, hvis de vil i biografen, på McDonalds eller shoppe. Det tager cirka 45 minutter at komme dertil med bus og tog.
“Busserne herude er noget møg, de kører kun en gang i timen og er tit forsinkede,” siger de samstemmende, men det er ikke det værste ved at bo på landet. For den dårlige netforbindelse er det største problem. Og så gyllestanken fra markerne om foråret. Og så sker der for lidt i weekenden, synes drengene.
De kunne godt tænke sig, at der var en klub eller et andet sted, man kunne mødes, men i stedet tager de på besøg hos hinanden eller aftaler via Facebook at mødes på fodboldbanerne ved skolen. Man kan også gå til fodbold, gymnastik eller karakte, men så skal man til Fårevejle eller Jyllinge, der begge ligger cirka 10 km fra Føllenslev.  

Dårlige pizzaer
Det bedste ved at bo på landet er, at der er masser af frisk luft, og man kan gøre, hvad man vil, som 14-årige Marcus udtrykker det. Han bor i landsbyen Snertinge, der har lidt under 1.000 indbyggere. Det er her, LokalBrugsen ligger, og der er også en kro, hvor der er nogle, der af og til mødes nede bagved, og et pizzaria.
“Før var pizzariaet godt, men nu har det fået ny ejer, og pizzaerne smager virkelig dårligt, så der gider vi ikke komme mere,” siger han.
Drengene synes, det er fedt, at de har så meget plads omkring sig:
“Vi kan løbe rundt og være os selv og råbe lige så højt, vi vil, og vi har plads til en stor trampolin i haven. De muligheder ville vi ikke have, hvis vi boede i byen,” siger 14-årige Gustav, der bor på en gård, som ligger for sig selv ud til en landevej.
Til spørgsmålet om, hvorvidt han kunne tænke sig at bo i byen, svarer han:
“Nej, der sker alt for meget, min hjerne ville gå helt ned over det.”

Meget alenetid
15-årige Victor bor i landsbyen Eskebjerg, der har cirka 250 indbyggere. Han er også glad for, at der er fred og ro på landet, og at man har meget tid for sig selv.
“Man ved bare, at der ikke lige pludselig kommer nogen og ringer på døren, så man har meget alenetid, og det kan jeg godt lide.”
Han vil gerne være udenrigskorrespondent, så har dog planer om at flytte enten til København eller Århus for at studere på et tidspunkt . Men når han og de andre gutter tænker længere ud i fremtiden, ser de sig selv som voksne bo tættere på landet end på byen. For man er mest lykkelig på landet, mener både Marcus og Gustav:
“Der er selvfølgelig flere muligheder, hvis man bor i en større by. Man har ikke langt til junkfood, biografer, strøget og McDonalds, og det er nemt at komme med toget til Roskilde eller København. Men herude er der stille og roligt og ikke så mange biler.”

"Vi kan løbe rundt og være os selv og råbe lige så højt, vi vil, og vi har plads til en stor trampolin i haven."

 

Fakta om Føllenslev

Føllenslev er en by i Nordvestsjælland med 361 indbyggere, beliggende 3 km syd for Havnsø, 10 km nord for Svebølle, 25 km vest for Holbæk og 21 km øst for Kalundborg. Byen hører til Kalundborg Kommune og ligger i Region Sjælland.


Kilde: Wikipedia