Lokale ildsjæle skaber liv i landdistrikterne

Fanø har opfundet en strikkefestival, Samsø forsøger at skabe et samfund uden stress, og på Skarø producerer de is med tang. De lokale ildsjæle har stor betydning for udviklingen i yderområderne.

Hele 48 forskellige strikkeworkshops tiltrækker 6.000-7.000 deltagere, når Fanø hvert år i september arrangerer international strikkefestival. Der omsættes for cirka 30 millioner kroner den weekend, når man medregner færgedrift, overnatninger, restaurantbesøg, shopping i øens butikker med mere, for kvinderne kommer ikke kun for at lære nye strikketeknikker på festivalen, der har eksisteret siden 2005.
“De kommer selvfølgelig for at blive inspireret, lære nyt og have socialt samvær, men de spiser også ude og handler i alle vores butikker – og ikke kun dem, der har med strik at gøre,” fortæller Christel Seyfarth, der har taget initiativ til festivalen og i 2015 vandt landdistriktsprisen ‘Årets Ildsjæl’.

Lokalbefolkningen får ting til at ske
De mange lokale ildsjæle over hele landet er utrolig vigtige for at modvirke tilbagegang i landdistrikterne. Frivillige kræfter yder et stort stykke arbejde for at sætte gang i spændende nye ideer og aktiviteter, der ikke nødvendigvis har til formål at skabe vækst og nye arbejdspladser, men mere handler om at fastholde det gode liv og fællesskabet i nærområdet.
På Samsø forsøger man eksempelvis at skabe et samfund uden stress, hvor folk kan finde ro til fordybelse og refleksion.
“Der er en helt særlig ånd på Samsø. Aldrig har jeg været et sted med så rigt et foreningsliv, og hele tiden tager folk initiativ til noget nyt. For nylig var der en kunstmaler, som døde, og inden længe fik befolkningen samlet penge sammen til at indkøbe hans malerier og samle dem på øen. På den måde er det meget let at få tingene til at ske på Samsø,” sagde Peter Aalbæk Jensen, filmproducent fra Zentropa, under en debat på Folkemødet på Bornholm 2015 om, hvorvidt samfundsproblemerne med stress er de danske øer og landdistrikters mulighed for at vende udkant til forkant.

Initiativer skaber vækst
På småøerne er beboerne vant til at klare tingene i fællesskab, og den iværksætterånd kan være med til at skabe erhvervsudvikling, viser projektet ‘Lokalsamfund som nye entreprenører’. For initiativerne gavner ikke bare de fastboende og fritidsfolket, men er også med til at tiltrække turister og skabe nye arbejdspladser.
”De små øer kan noget helt særligt, og når virkelysten bliver rettet mod erhvervsprojekter, så kan man skabe arbejdspladser og liv. Det har man vist på Skarø, og hvem havde troet, at is med tang i kunne sælges i hele verden. Nu har vi dokumenteret, at der et potentiale, og jeg er sikker på, at vi vil se flere arbejdspladser på den konto,” sagde forhenværende minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen i forbindelse med offentliggørelsen af projektets resultater i november 2014.

Tag udviklingen i egen hånd
Formålet med udviklingsprojektet var at inspirere lokalområder til at tage udviklingen i egen hånd og etablere socialt entreprenørskab i deres lokalområder. I socialt entreprenørskab er det det lokale fællesskab, der tager initiativ til skabelse af erhverv og jobs. Projektet har sammen med Hjarnø, Orø og Sejerø afprøvet, hvordan lokale kræfter kan gå sammen om at skabe nye lokale erhverv og jobs.
På Hjarnø arbejdede de blandt andet med anskaffelsen af en Ø-livsbus til at komme rundt og markedsføre nye tilbud, temapakker og særlige Hjarnø-produkter. På Orø etablerede de firmaet OrøNatur A.M.B.A, og Sejerø har udarbejdet en forretningsplan for et spisested.

Landsbypedeller aflaster ildsjælene
Men hvad gør man så for at ildsjælene ikke brænder ud? I Tønder Kommune har man i en længere periode haft flere såkaldte landsbypedeller ansat, som kan aflaste de mange ildsjæle i lokalbefolkningen med forefaldende praktiske opgaver. Det kan for eksempel være at ordne have eller male vægge i medborgerhuset eller sætte borde og bænke op til byfesten.
“Det er vores klare overbevisning, at landsbypedellerne har stor betydning i forhold til at forhindre, at ildsjælene brænder ud. Når de frivillige ikke dænges til med praktiske opgaver, har de større frirum til at udvikle og tænke nyt,” siger Finn P. Hansen, formand for Tønder Kommunes Landdistriktsudvalg.
Landsbypedellernes tilstedeværelse har også gjort det nemmere for lokalområdets ildsjæle at søge penge til deres gode ideer, fordi de har haft andre kræfter end de frivillige til at løfte opgaverne og drive ideerne til dørs, fortæller han.

Kilde: ‘Lokalsamfund som nye entreprenører’

Ordforklaringer

En iværksætter er en person, som starter egen virksomhed eller tager mange initiativer og sætter mange ting i værk.

Socialt entreprenørskab betyder, at det er lokalsamfundet og ikke den individuelle iværksætter, der er entreprenør og altså sætter gang i erhvervsaktiviteter. Formålet er at fremme lokalsamfundets udvikling og ikke at skabe profit for enkeltpersoner.

Ildsjæle er folk, der gør en ekstraordinær indsats for samfundet uden at få penge for det, men alene for at fremme den gode sag. I Danmark har vi en lang tradition for at have mange ildsjæle i det frivillige foreningsliv.  

 

"Der er en helt særlig ånd på Samsø. Aldrig har jeg været et sted med så rigt et foreningsliv, og hele tiden tager folk initiativ til noget nyt."

Peter Aalbæk Jensen, filmproducent, Zentropa

Årets ildsjæl og iværksætter 2015

Vinder af årets ildsjæl 2015 blev Christel Seyfarth, der står bag den årlige strikkefestival på Fanø. Christel har formået at skabe opbakning til festivalen i hele lokalsamfundet, idet frivillige kræfter yder et stort stykke arbejde både før, under og efter festivalen. Samtidig er begivenheden med til at tiltrække turister til Fanø i september, hvor der ellers ikke kommer så mange turister til øen.

Vinder af årets iværksætter 2015 blev Johnny Høgild, der på rekordtid har skabt en virksomhed, som sælger renoverede, gamle produkter til landbrug, herunder særligt mælke- og kvægproducenter. Produkterne, der restaureres, sælges til landmænd i en kvalitet, som var de nye. På basis af genbrug har han formået at få skabt mere end ti arbejdspladser på under et år. Han er blandt andet specialist inden for fuldfoderblandinger.


Kilde: Livogland.dk

Spørgsmål til teksten

Hvad er socialt entreprenørskab, og hvilken betydning kan det have for et område?