Kreative tiltag tiltrækker nye borgere til yderområderne

Kommunerne tænker kreativt for at tiltrække nye beboere. Lolland-Falster har oprettet en ‘ambassade’ i København, Ærø har etableret et ‘tilflytterhus’, og Brønderslev har iværksat en flyt-hjem-kampagne.

Midt i København ligger noget så usædvanligt som en dansk ambassade. ‘Embassy of Lolland-Falster’ har siden 2011 skabt opmærksomhed om Lolland-Falster og på den måde fået flere turister, borgere og virksomheder til øerne.  
På ambassaden kan man få mere viden om erhvervslivet, hverdagslivet og de mange muligheder for oplevelser, der findes på Lolland-Falster.
“Ambassaden var egentligt et humoristisk modtræk til al snakken om udkantsdanmark, og at der var lang afstand mellem land og by. Så vi besluttede at oprette en ambassade for at vise alt det, Lolland-Falster står for inden for turisme, bosætning og erhverv, og det har skabt masser af positiv omtale,” fortæller ambassadens direktør Mikkel Wesselhoff.

Fødevare-markeder midt i København
Ambassaden har blandt andet lavet markeder på Kultorvet midt i København, der præsenterede forskellige fødevareproducenter fra Lolland-Falster, og arrangeret eksil-aftener for folk med rødder på Lolland-Falster.
“Det har været nogle super gode arrangementer med 30-100 deltagere pr. gang. Det er fint, at folk med rødder på Lolland-Falster kan møde hinanden, høre nyt om deres hjemstavn og høre oplæg fra forskellige organisationer hernede fra. Hvis man eksempelvis er flyttet herfra som ung for at studere for flere år siden, er man ofte ikke klar over, hvilke muligheder der er i dag,” siger Mikkel Wesselhoff fra ambassaden, der i dag fokuserer mest på at tiltrække investeringer og skabe arbejdspladser på Lolland-Falster.

Tilflytterhus giver en nem start
På Ærø har kommunen også været kreativ i forsøget på at gøre noget aktivt for at få flere tilflyttere. Det er altid er en stor beslutning at flytte, især hvis man er en hel familie med børn, der skal falde til det nye sted. Så hvis man overvejer at flytte til Ærø, men er nervøs for at tage det endelige spring, kan man starte med at bo i ‘tilflytterhuset’, som er et fuldt møbleret hus, man kan leje sig ind i en periode for at prøve, hvordan det er at bo i området, inden man beslutter sig.
Kommunen har også ansat en bosætningskonsulent, der hjælper tilflyttere med en del af alle de spørgsmål, der typisk melder sig, når man flytter til et helt nyt sted. Bosætningskonsulenten fungerer som bindeled mellem tilflytterne og de informationer, foreninger, myndigheder eller mennesker, som tilflytterne har brug for at vide mere om eller komme i kontakt med.

Flyt hjem igen-kampagne
I Brønderslev har man også haft de kreative hjerner i gang med at finde på tiltag, der kan øge tilflytningen. Med løfter om lynhurtigt fibernet, god motorvejsforbindelse og ikke mindst mors frikadeller forsøger kommunen at appellere til de unge om at flytte tilbage, når de er færdige med deres uddannelse.
Det sker via store plakater med fotos af forældrene til fem unge og hilsener, der skal minde de unge om alt det gode ved at bo i Brønderslev.
Borgmester i Brønderslev Kommune, Mikael Klitgaard (V), har det rigtig godt med, at nogle unge vælger at rejse væk for en periode.
“Det er fint, de kommer udenbys for at opleve og lære noget. Det giver en god dynamik og udvikling i vores kommune – hvis bare de kommer hjem igen, når de er færdige med at læse,” siger han til Nordjyske.dk
Kampagnen ses på plakater omkring de fem unge fra Brønderslevs adresser i Aalborg, Aarhus og København. Desuden er der lavet korte videoer, som familie og venner kan slå op og dele på de unges profiler på de sociale medier.
Borgmesteren medvirker selv i videoerne, hvor han sidder i de unges barndomshjem sammen med deres familier og venner og lover, at hvis de kommer hjem efter endt uddannelse, så får de både fibernet, billigere huspriser, let adgang til motorvej og en hjælpende hånd i nabolaget, skriver Nordjyske.dk.

Kilde: embassylolland-falster.dk, kl.dk, Nordjyske.dk

Ordforklaringer

En ambassade er i normal forstand et kontor, der repræsenterer et land i et andet land. Hvis man for eksempel er på rejse i udlandet og mister sit pas, kan man gå til den danske ambassade i landet og få hjælp til at få et nyt pas, ligesom man kan få hjælp med alle mulige andre problemer. De danske ambassader rundt om i verden har også mange andre opgaver som eksempelvis at fremme den gode forbindelse mellem Danmark og det land, ambassaden ligger i.

En bosætningskonsulent hjælper folk, der er nye i et område eller overvejer at flytte til området med at svare på alle deres spørgsmål. I stedet for at de nye skal henvende sig mange forskellige steder for at få svar, kan bosætningskonsulenten være en overskuelig indgangsvinkel til den nye – eller måske kommende – hjemegn. Mange danske kommuner har ansat bosætningskonsulenter.

Spørgsmål til teksten

Hvilke initiativer tager kommunerne for at få flere tilflyttere til lokalområdet?

Hvorfor er det vigtigt for kommunerne at få de unge til at flytte tilbage efter endt uddannelse?

Så mange flytter tilbage

Rigtig mange unge vender tilbage den hjemegn, hvor de er vokset op. Ud af de unge, der flytter væk fra deres hjemegn, for eksempel for at studere eller arbejde, vil cirka hver syvende være flyttet tilbage til den kommune, de kom fra, når de er i begyndelsen af 30’erne. 
 

Kilde: 'KL'
 

"Hvis man er flyttet herfra som ung for at studere for flere år siden, er man ofte ikke klar over, hvilke muligheder der er i dag."

Mikkel Wesselhoff, Embassy of Lolland-Falster