Udviklingsmuligheder

Landdistrikterne har masser af muligheder for at skabe udvikling, viser eksempler fra hele landet. Både kommuner og lokale ildsjæle har masser af gode ideer, som skaber liv, fællesskab og nye jobs. Men der er også brug for politiske tiltag, hvis vi skal holde liv i landdistrikterne, mener blandt andre bevægelsen 'Oprør fra udkanten'.

Lokale ildsjæle skaber liv i landdistrikterne

Fanø har opfundet en strikkefestival, Samsø forsøger at skabe et samfund uden stress, og på Skarø producerer de is med tang. De lokale ildsjæle har stor betydning for udviklingen i yderområderne.

Kreative tiltag tiltrækker borgere til yderområder

Kommunerne tænker kreativt for at tiltrække nye beboere. Lolland-Falster har oprettet en ‘ambassade’ i København, Ærø har etableret et ‘tilflytterhus’, og Brønderslev har iværksat en flyt-hjem-kampagne.

I Klitmøller rider de videre på bølgen

Klitmøller er på grund af områdets fine surfing-forhold kommet på verdenskortet som det danske surfer-paradis. Det har sat gang i områdets udvikling og tiltrækker nye beboere.

Forskningens bud på at tiltrække borgere

Hvad kan få mennesker på landet til at blive boende? Og hvad kan tiltrække nye borgere udefra? Fortæl om det gode liv på landet, så der bliver mere status i at bo der, lyder et ud af syv bud fra forskningen.

Udkanten er mulighedernes land

Flugten fra land til by er ikke en naturlov, mener bevægelsen Oprør fra udkanten, der efterlyser politisk handling og er trætte af den udbredte løgn om, at det gode liv kun findes i København.

Politiske beslutninger præger udviklingen

Bedre internetforbindelser, velfungerende offentlig transport og statslige arbejdspladser, der flyttes fra hovedstaden og ud i landet. De politiske beslutninger har stor betydning i forhold til, hvordan landet udvikler sig.